در طلاق توافقی زوجین میتوانند با توافق در مورد حق و حقوق خود یا گذشتن از حقوق خود از قبیل؛ مهریه، حضانت و ملاقات فرزند، جهیزیه، نفقه و… به راحتی به دادگاه مراجعه کنند و پس از مدت کوتاهی به صورت توافقی از هم جدا شوند.
در ابتدا باید بگوییم که طلاق توافقی به ۲ صورت قابل انجام است.
توسط خودتان
توسط وکیل
در زیر بصورت خلاصه و روان شرایط و فرایند کلی طلاق توافقی را برایتان تشریح می کنیم.
اگر فرایند طلاق توافقی توسط خودتان انجام شود
برای گرفتن طلاق توافقی زن و شوهر باید به همراه شناسنامه و عقدنامه به دادگاه بروند و فرم درخواست را پر و همه موارد و مسائل مانند حضانت فرزند، ملاقات او و امورمالی مانند مهریه، جهیزیه، نفقه و غیره را مشخص کنند و پس از تقدیم دادخواست طبق روال معمول، دادگاه به آنها تکلیف میکند هریک از زوجین داوری از میان بستگانشان معرفی کنند که باید با زوجین مذاکره و سعی در مصالحه کنند. اگر داوران به نتیجه نرسیدند گزارش خود را به دادگاه میدهند و دادگاه نیز براساس توافق زوجین گواهی عدم امکان سازش صادر میکند و آنها میتوانند با ارائه گواهی به دفترخانه طلاق، صیغه طلاق را جاری و ثبت کنند. گواهی عدم امکان سازش به مدت ۳ ماه اعتبار دارد، یعنی اگر زوجین ظرف ۳ ماه آن را اجرا نکردند دیگر اعتباری ندارد. گفتنی است شوراهای حل اختلاف درخصوص اختلافات خانوادگی با توجه به تقاضای طرفین میتوانند برای اصلاح ذاتالبین دخالت کنند، در حالیکه در طلاق توافقی افراد معمولا پیش از درخواست طلاق صحبت کرده و به توافق رسیدهاند و اگر باز هم علاقه داشته باشند که جلساتی برای سازش و مذاکره بگذارند بالطبع به شورای حل اختلاف که فرصت دوبارهای برای سازش فراهم میکنند ارجاع میشوند
اگر فرایند طلاق توافقی توسط وکیل انجام شود
مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری
عقد قرارداد و امضاء وکالت نامه (در صورت مراجعه به وکیل باید این نکته را مد نظر داشت که یک وکیل نمی تواند از طرف زوج و زوجه هردو وکالت در طلاق را داشته باشد. اگر زوجه از زوج وکالت در طلاق را داشته باشد وکیل دادگستری، در واقع وکیل با واسطه ی زوج خواهد بود. بنابراین حضور زوجه در دادگاه و امضای دادخواست و سایر مدارک از سوی او الزامی است. مگر اینکه زوج و زوجه هر کدام به دو نفر وکیل دادگستری برای انجام امور وکالت بدهند که در این صورت نیاز به حضور هیچ یک از زوجین در دادگاه نمی باشد و کلیه اقدامات حتی ثبت و انجام تشریفات طلاق بدون حضور آنها انجام می شود.
تنظیم توافقات زوجین
تحویل مدارک به موسسه از جمله سند نکاح نامه ، اصل شناسنامه و کارت ملی زوج ، اصل شناسنامه و کارت ملی زوجه
ارجاع پرونده به وکیل اجرا و شروع مراحل اجرایی
گرفتن گواهی عدم امکان سازش و حضور وکیل در دفترخانه برای اجرای صیغه طلاق
چرا طلاق توافقی بگیریم ؟
طلاق توافقی یکی از بحرانهای تازه خانوادههای ایرانی و از آسیبهای اجتماعی رو به گسترش است، در حالی که در گذشته حساسیتهای زیادی نسبت به طلاق وجود داشت که باعث میشد حکم طلاق صادر نشود، اما امروز به راحتی حکم طلاق توافقی صادر میشود، به همین دلیل شاهد افزایش طلاقهای توافقی در جامعه می باشیم. در طلاق توافقی زن و مرد توافق می کنند از یکدیگر جدا شوند و این توافق در حکم دادگاه ثبت می شود و از نظر قانونی ضمانت اجرایی پیدا می کند.
از دید اجتماع شرایط اجتماعی و اقتصادی نیز میتواند در افزایش طلاق مؤثر باشد که شامل بعد فردی، خانوادگی و اجتماعی است؛ همچنین درباره راهکار اصلی در کاهش طلاق باید بگویم که مشاوره میتواند در تمام مراحل زندگی راهگشا باشد و حتی در دادگاههای خانواده مشاوران میتوانند با راهنمایی مانع از طلاق شوند.
مزایای طلاق توافقی : عدم تشکیل پروندههای متعدد در دادگستری ، جلوگیری از رجوع مکرر زوجین به محل دادگستری ، کوتاه بودن زمان صدور گواهی مربوط برای اجرای طلاق ، درگیری کمتر و کاهش تنش بینابین خانوادههای زوجین ، احتمال رجوع بیشتر زوجین در آینده به یکدیگر و تشکیل مجدد زندگی مشترک ،کاهش استرس فرزندان می باشد بنابراین بهتر است در صورتی که زوجین واقعا قصد جدایی دارند برای طلاق توافقی اقدام نمایند.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی:
سند ازدواج
شناسنامه و کارت ملی زوج
شناسنامه و کارت ملی زوجه
مراحل طلاق توافقی
زوجین میتوانند با توافق در مورد حق و حقوق خود یا گذشتن از حقوق خود از قبیل؛ مهریه، حضانت و ملاقات فرزند، جهیزیه، نفقه و… به راحتی به دادگاه مراجعه کنند و پس از مدت کوتاهی به صورت توافقی از هم جدا شوند.